Автор: Калина Андролова, БНР Следвайте Гласове в ТелеграмБританският Файненшъл Таймс“ публикува дълга

...
Автор: Калина Андролова, БНР Следвайте Гласове в ТелеграмБританският Файненшъл Таймс“ публикува дълга
Коментари Харесай

Войната в Украйна показа защо е създаден ЕС - за удобна и контролирана Европа

Автор: Калина Андролова, БНР Следвайте " Гласове " в Телеграм

Британският „ Файненшъл Таймс “ разгласява дълга публикация, озаглавена „ Ще извърши ли Германия огромните си военни упоритости? “. Материалът всъщност съставлява едно с напрежение запитване дали Германия ще може да отделя по 30 милиарда евро от годишния си бюджет за превъоръжаване. 

Статията е дръзка, само че не може да предвижда дали самоуверено афишираните дейни дейности сега от страна на канцлера Шолц и министъра на защитата Писториус ще се трансфорат в дълготрайна тактика или ще останат единствено ефектни ситуационни решения. Текстът стартира с военната база Холцдорф в Източна Германия, за чието обновяване ще бъдат вложени над половин милиард евро. В Холцдорф се чака да дойдат 60 нови американски тежкотоварни хеликоптера CH-47F Chinook, поръчани против 8,5 милиарда $. 

Пентагонът прави удивително заявление, че този контракт е поддръжка за външната политика и националната сигурност на Съединени американски щати посредством повишение на военния потенциал на Германия. Това изказване е толкоз надълбоко същинско, че изчерпва смисъла на разсъжденията в този коментар. Всъщност военните поръчки няма да дадат повече сигурност на Германия, тъй като държанието на Германия съставлява стратегическа невъзможност. 

Съединени американски щати разполагат с цялостна автономия в решенията си по отношение на парньорството си с Европа. Докато Европа е лимитирана да бъде сложена в приложимост за сигурността на атлантическия фактор посредством модел на фактическа взаимозависимост, а не на равнопоставено партньорство.

Германия придобива още и система за противовъздушна защита от Израел, поръчва изтребители F-35, бойни машини за пехотата, нови кораби и други Държавата ще употребява първичен фонд от 100 милиарда евро, който се набира посредством дългови принадлежности. Само тази година, написа „ Файненшъл Таймс “ Германия ще похарчи 72 милиарда евро за защита, 52 милиарда ще дойдат от бюджета, а 20 милиарда от въпросния фонд. 

Но казусът е какво ще се случва след 2027 година, когато фондът ще пресъхне и Германия ще би трябвало да отделя по 30 милиарда евро от годишния бюджет. А Германия има строги ограничавания за финансиране на разноски посредством заеми. Затова английската медия ангажирано задава въпроса, какво би трябвало да направи Германия – дали да ограничи обществените разноски, дали да вдигне налозите или да промени Конституцията си, с цел да отпадне ограничаването за взимане на заеми?!

Историята постоянно рисково се повтаря. В момента това е най-хубавата Германия, която в миналото Европа е имала. Демократична, богата, възпитана, едва милитаризирана. Но ето, че както и предходния път, по време на страховете от Съветска Русия, някой интензивно се стреми да трансформира Германия във войнстваща страна, която да поведе Европа към борба и война. И тъкмо както и преди, обосновава това със опасността от Изток. 

Горчивата истина е, че на Европа не й би трябвало война, би трябвало й незабавна доза политически разсъдък и съглашение за спокойно общуване. Но Европа бива тикана, първо, да се самоунищожи стопански, а по-късно като продължение на безпорядъка, създаван от мигрантите, да се опустоши дефинитивно в един нескончаем спор с Русия. 

Извинете за неточния въпрос, само че за какво Европа се самоприключва без популацията да има късмет да промени ориста си? Какъв е този нов тип тоталитарен метод, който затваря здравия разсъдък?! 

Обявява го за изменничество (явно към националната сигурност на САЩ), афишира го за маргинален протест, санкционира го, уволнява го, дамгосва го. Упорството до дъно за световната доминация на Съединени американски щати, когато политическите салда в света се трансформират, когато нарастват нови фактори и се образуват нови връзки, с които би трябвало да се съобразяваш, не е просто неправилно. Това е задънен, налуден и злокобен ирационализъм. Затова и използването на несъстоятелни човеци в политическата власт, конфигурирани за обслужване на линията отвън здравия разсъдък, е разумно продължение на този ред! 

Виждаме го у нас. Виждаме го и в Европа. По времето на Меркел Германия закупи несъзнателно владичество в Европа, националните държавни управления съществуваха в равнопоставност с наднационалната архитектура на Европейски Съюз и въпросът за суверенитета към момента можеше да се предоговаря в интерес на националната власт. В момента Германия на Шолц докара Европа до внезапен поврат. 

Първо, Германия загуби водещата си роля. 

И второ, отсъствието на мощно водачество в Германия след ерата на Меркел основава същинска драма на безредие в Европа. 

Но защото в природата няма празно, следим парадоксалното завръщане на Англия в навигацията на европейските каузи, въпреки и позиционирана отвън Европейски Съюз. Франция и Германия, които преди 15 години бяха мощният мотор на една мощна Европа, през днешния ден са приведени в безпомощно положение на вменяване на политики извън. И в случай че Англия като една някогашна международна мощ преживяваше мъчително предходното командно значение на германско-френското дуо, то през днешния ден британците деликатно се пробват да заемат някои лостове за въздействие, употребени до този миг от Съединени американски щати. 

Следва да кажем истината, че Германия на Меркел най-сетне беше изцяло победена от Съединени американски щати посредством Германия на Шолц. Социалдемократът Писториус, който през 2018-а се разгласи за събаряне на глобите против Русия, през днешния ден е за милитаризирането на Германия и наложителната военна работа. В момента Бундесверът разполага с към 183 хиляди дейни военни и с към 80 хиляди цивилни. Германската войска е втора по величина в Европейски Съюз след френската. Като параленост ще отбележа, че армията на Русия е към 1 млн. и 150 хиляди души с 2 млн. резервисти. 

Русия стартира войната, тъй като счита, че една Украйна, в случай че бъде част от Европейски Съюз и НАТО, ще се трансформира в проамериканска милитаризирана Украйна, която ще заплашва националната сигурност на Русия. Самата Украйна се бори за оцеляване, да не бъде раздрана, унищожена като национална страна. 

Съединени американски щати изтощават Русия, активизират НАТО, пазят световното си предимство, източват Европа през контракти към американския ВПК и в същото време приготвят Европа за доброволна борба. С цел, както споделят от Пентагона, поддръжка на външната политика и националната сигурност на Съединени американски щати. 

Целите на тези трима участници са изцяло ясни. Друг въпрос е дали ги утвърждаваме. Но най-безцелният, най-обърканият и лишен от разсъдък политически състезател в тази обстановка е Европа. Европа няма претекстове, тя разполага с набор от клишета и се самопринуждава за неолиберална всеотдайност в името на своя атлантически навигатор. 

Изгарянето на Европа стартира доста преди войната в Украйна, то е резултат от вътрешните несъгласия в атлантическия басейн, тъй като Европа на Меркел се опитваше да бъде независим геополитически състезател, тя можеше да възразява. 

А войната в Украйна просто сподели за какво Европейски Съюз в действителност е бил основан... Не за мощна Европа, а за комфортна, следена Европа.

Инфо: БНР

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР